Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2011 13:49 - Образователни системи по света
Автор: bijueli Категория: Политика   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
0



Образованието е неделима част от обществото като система от по-високо равнище. Ако обществото се наименува като демократично, то и образованието следва да се развива като демократична. Образованието не може да създава демократични граждани, когато то е изградено по модела но страха, властването, командването и т.н. Всяка една държава по света, независимо дали е сред най-развитите, или от третия свят, има цел да възпитава децата като демократични и пълноценни граждани на обществото.

                  В настоящата разработка са сравнени структурата на българската образователна система, с образователните системи на страни от Европейския съюз и Азия.

 

СТРУК

ТУРА

НА ОБРАЗОВАНИЕТО

БЪЛГАРИЯ

АНГЛИЯ

САЩ

ЯПОНИЯ

ИНДИЯ

ИТАЛИЯ

ГЪРЦИЯ

ТУРЦИЯ

РУСИЯ

ИЗРАЕЛ

Предучилищно

Образо-

вание

(ISCED’97 ниво 0 ) включва деца от 3 до 6/7 годишна възраст. Посещението на детски градини е по желание. Освен държавния сектор, който е най-голям (над 95%), съществува и частен, все още несъществен, но нарастващ.

 

 

 

 

От 2 до 5 години. Посещаемост около 20%

От 3 до 5 години. Детските градини се откриват от църкви, фондации или финансирани от родителите (частни детски градини). За децата от ниско доходно семейство държавата открива Head Start. Тези градини са ориентирани главно към здравето, правилно хранене и подготовка за училище. Home start – детска градина за деца  - инвалиди и деца, които се нуждаят от специални грижи. Финансира се от държавата.

Обхваща децата от 3 до 6 години, като в системата от предучилищните заведения преобладават частните детски градини. Около 70% от децата на 5 години посещават детска градина. Акцентът в училищно-възпитателната работа в детската градина е върху възпитаване на умения за живота в група. Работата в група се формират учения за лидерство. Възпитанието на децата от предучилищна възраст в семейството и детската градина се ръководи от принципа, че в центъра на дейността е детето. Телесни наказания и нагрубявания са недопустими. Родителите са готови на всякакви жертви за образованието и възпитанието на децата си.

Децата са на възраст до 5 години. Не е задължително. Детските градини основно се управляват от щатското правителство, общини и други правителствени и неправителствени организации.

До 3 години – ясла

 

От 3 до 6 години – детска градина.

От 2 до 4-6 години. Целта на предучилищното обучение е да поддържа и подсилва възпитателния процес и семейният процес на социализация. Целта е да се подсили психолингвистичното, социалното, емоционалното  и моралното развитие на децата – индивидуално и групово. Фокусира се върху естетичното, умственото развитие, цялостно развитие на моториката  е интелекта. Съществуват дневни детски градини и специализирани детски градини – за деца със специални образователни нужди. Децата посещават детска градина две години и две години се подготвят за началното училище.

Незадължително.

От 0 до 36 месеца – ясла

От 36 до 72 месеца (3-5 години) – детска градина и предучилищно обучение.

Незадължително. От 2 до 5 годишна възраст.

Детските градини обслужват деца от 2 до 5 годишна възраст, като за последните обучението е задължително. Целта е затвърдяване на житейските и познавателни умения на децата – нравствено възпитание, демократичност, равнопоставеност на половете; здравно обучение, безопасност на движението и физическо възпитание; повишаване на интелектуалните способности на децата както и техните интереси.

Начално образование

 

Продължава 6 години и се дели на 2 цикъла:

Infant school – за деца от 5 до 7 години. С него започва задължителното образование. В I клас обучението се доближава много до детските градини, няма постоянна учебна програма, постоянен учебен план. Ограмотяването става най-вече чрез игрови методи, като особено голямо внимание се обръща върху усвояването на английската азбука и поставяне на основи на четенето.

Elementary school -  за деца от 7 до 11 години. Децата изучават общо 10 предмета. Най-голям процент си отделя на английския език – чете и писане – дн. 37% от времето; 15% се отделя за математика; останалите се разпределят за другите учебни предмети.Началните училища са само в една сграда. Обучението е целодневно и учебната година има 3 срока – зимен, пролетен и летен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elementary school – училищата са в самостоятелна сграда. Обучението се води изцяло на английски език. Оценява се с букви. Правят се тестове.

6 години. В клас се постъпва след навършване на 6 години. То е безплатно. За децата от нискодоходни семейства се отпускат допълнителни средства за храна, екскурзии и лекарства. Децата се обучават от 1 учител и автоматично преминават от клас в клас. Учебните часове са 45 минути за всеки клас  и за всеки учебен предмет има много конкретизирано единно учебно-възпитателно методическо ръководство. В тези ръководства са конкретизирани целите на обучението.

Децата са на възраст 6-14 години. То е безплатно и задължително. Във всички щати и обединени територии. Обучението продължава 8 години в 20 щата и 7 години в 12 щата. При 8 годишните програми, според образеца, който спазват 18 щата имат 5 години начално и 3 години основно обучение. В един щат началното обучение е 4+3 и в един щат обучението е 5+2.

Scuola Elementare   - 6 до 10 години - започва на 6 годишна възраст и продължава пет години. Следва scuola media – три годишно обучение – от 11 до 14 години, в края на което децата са усвоили всички цели. Получават диплома Diploma di Licenza di Scuola Media и по този начин имат право да продължат по-нататък обучението си.. Така на 14 годишна възраст завършват задължителното си обучение и започват 4-5 годишни курсове.

С началното училище започва задължителното образование от 6 до 12 години. Целта му е да осигури на децата пълно хармонично и балансирано умствено и физическо развитие. Равнодушни към пол и произход те имат възможността да се развият като личности и да живеят пълноценен живот. Началното училище създава връзката между творчески дейности, специфични предмети, ситуации и явления, както и механизъм за спомагане за усвояване на наученото. Началното училище помага на децата да усвоят основните понятия и постепенно запознаване с абстрактното мислене и усъвършенстване езика писмено и говоримо. Преминаването от клас в клас става без изпит , като условието е да са посещавали поне половината от учебните часово по осмотроние но учителя. В края на всеки завършен клас на децата се раздават свидетелства. В края на 6-ти клас на децата се раздава сертификат, който им дава право да продължат обучението си в гимназии.  

От 6 до 13 години – посещението е задължително и безплатно. Обучението е непрекъснато за период от 8 години и в края учениците получават диплома за завършено начално образование.

Началното образование се основава на процес върху обсъждане на интереси, развитие, таланти, професионални ценности, в съответствие с Турското национално образование и съвременно обучение.

Задължително обучение. Започват на 6 годишна възраст и продължава 9 години.  Слид като завършат могат да продължат обучението си в основни училища, за да продължат основното си обучение.  Също така учениците могат да постъпят в първични професионални училища – техникуми. Там се предлага едногодишно до година и половина чисто професионално обучение. Технически лицеи – предлагат професионално и пълно прогимназиално обучение за период от 3 – 4 години.

Началното образование е безплатно и задължително за деца от 6 до 12 години (I – VI клас).

 

Основно образование

1 до 8 клас в обхваща началното училище (от 1 до 4 клас ISCED ’97 ниво 1) и основното училище (от 5 до 8 клас ISCED’97 ниво 2А). Може да се получи в държавни, общински и частни училища. В рамките на същото образователно равнище може да бъде осигурена и допълнителна професионална квалификация чрез професионално-технически програми при завършване на 6, 7 и 8 клас. След успешно завършване на 4 клас се издава Свидетелство за начално образование, а след успешно завършване на 8 клас се издава Свидетелство за завършено основно образование.

 

 

 

 

 

 

Основното образование протича в два  паралелни цикъла – Задължително основно образование - гимназии и Пост задължително основно образование – лицеи и технически професионални училища.

Гимназиите покриват трите последни години от задължителното обучение. То е  за ученици от 12 до 15 години.  Както е казано в Закона за образованието на Италия, Гимназиите спомагат на учениците за цялостно развитие на способностите, които ти имат на тази възраст  и които изисква реалния живот. По-специално, помага на децата да развият кръга на ценностите си, да  допълнят знанията си за социалните проблеми, да подобрят способностите си за вербално изразяване, да достигнат нормално физическо развитие, да се запознаят с различните форми на изкуството, да се развие естетическото чувство; да добият представа за собствените си възможности, умения и интереси. Гимназиите са дневни училища, но има и вечерни. Вечерните училища са за деца но около 14 години. Има също така и музикални училища, спортни училища и училища за мултикултурно обучение. По време на учебната година децата полагат писмени тестове, изпитват се устно без предупреждение, а в края на учебната година полагат писмен изпит. Ако има деца, които са се провалили на този изпит – полагат го отново през Септември, ако и тогава не го издържат – повтарят учебната година. Деца, които успешно са завършили основно образование им се дава сертификат, който им дава право да продължат в следващо ниво на обучение.

 

Основното обучение покрива  професионално и техническо обучение , продължителност около 3 години.  Целта но основното обучение е да подготви учениците  чрез различни програми за по високо образование, реалния живот и бизнеса, според техните интереси.

От 15 до 17 години.

Задължително за деца от 12 до 15 години (7 – 9 клас).

Средно образование

Средното образование (ISCED’97 ниво 3А) може да се раздели на общо средно (с общообразователни и профилирани училища) и професионално. Общото средно образование се постига в общообразователни училища (учебен процес от 3, 4 години) и профилирани училища (учебен процес 4, 5 години). Учениците могат да влязат в профилираните училища след като са завършили 7 или 8 клас, преминавайки приемни изпити, които съответстват на профила на съответното училище (български език и литература, математика, хуманитарни науки и т.н.).

Средното образование може да се получи и в технически училища, след завършване на 8 клас и 4 години обучение, или, след завършване на 7 клас и 5 години обучение. То се осигурява също и от професионални технически училища с тригодишна образователна програма.

Образователни програми за професионални технически училища (ISCED’ 97 ниво 3С) се предлагат, след завършване на основното образование, с продължителност 2 години. Добитата професионална квалификация дава достъп до пазара на работна ръка.

Образованието в България е задължително до 16 годишна възраст. Учебната година обхваща два срока. Започва на 15 септември и завършва май - юни.

Общо средно образование

Общото средно образование (горен курс) може да се раздели на средно общообразователно и средно профилирано. Първото се постига в средните общообразователни училища (за 3, 4 години), а второто – в профилираните средни училища (за 4, 5 години). Учениците влизат в профилираните училища след завършване на 7, или 8 клас, полагайки приемни изпити, в съответствие с профила на училището (български език и литература, математика, хуманитарни науки и т.н.)

Общо средно образование (в горните класове) се предоставя от:Средни общообразователни училища (СОУ), които покриват: елементарно училищно ниво – от1 до 4 години; прогимназиално ниво – от 5 до 8 години и средно училищно ниво – от 9 до 11 години.

Профилирани училища с интензивно преподаване на чужди езици (езикови училища) - влиза се след завършване на 7 клас, на основата на конкурс. Те покриват от 8 до 12 (13) годин. Профилирани средни училища – влиза се след завъшване на 8-ма година (с изучаване на естествени науки и/или математически училища, за хуманитарни науки, спортни училища, училища по изкуствата и т.н.) Покриват от 9 до 12 (13) години.

 

4 типа средниобщобразователни училища.

Средно граматическо училище – най-престижно. Съдържанието на образованието се контролира от изискванията на определени университети. Училищата се различават по изучавани предмети и вътрешна организация. За обучението е характерно често прегрупяване на ученици, което се проявява след втората година на обучение на основата на тестове. Така учениците се разделят в отделни специализирани паралелки. Класовете започват от 1. След завършване на 4 клас учениците се явяват пред комисия, пред която споделят своите бъдещи академични планове.  Обучението в 5 клас е ориентирано към бъдещата академична специалност и подготовката за общия зрелостен изпит. След завършване на 5 клас част от учениците напускат и почват работа. Специфично английски са 6-те класове. Там постъпват ученици, които имат намерение да кандидатстват във ВУЗ. Обучението в 6 клас е 2 години като учениците се подготвят за изпита с повишена трудност, а обучението е изградено на принципа на изборността.

Средно съвременно училище (ССУ) – предназначено преди всичко за ученици, които нямат намерение да продължат обучението си във ВУЗ и се определят като най-масовите училища. Завършването на 5 клас дава сертификат за завършено средно образование, а 6 клас – за кандидатстване във ВУЗ. Има много професионални курсове, които дават възможност за усвояване на професия и по-гъвкава реализация на пазара.

Средно техническо училище (СТУ) – също много престижно. В него постъпват деца, които имат предпочитание към математика, физика, технологии, техника. В тези училища постъпват около 1% от учениците. Те също имат 6-ти класове и випускниците им кандидатстват предимно в технически университети.

Средно обединено училище (СОУ) Създадени след втората световна война с цел да се даде образование на повече деца от нискодоходни семейства . Дава се равен шанс на децата в получаването образование във всички образователни степени.

Частни училища Public schools появяват се преди държавните. Обикновено те се издържат от различни фондове, църкви, сдружения, но най-голям процент от издръжката се пада на таксите, които плащат родителите. Частните училища се управляват от съвет на попечители, който се състои от представители на висшата аристокрация, управляващата интелигенция и

 духовенството

Младша степен – до 9 клас. Има 4 предмета – англ. Език, обществознание, физическо и  математика. Другите предмети са по избор.

Старша степен – до 12 клас. Академичен и търговски профил. Подготовка за SAT & ACT. Придобиване на определено професия в сферата на услугите. 

Децата са разпределени по способности и постижения по съответния предмет.

Учебната година е приблизително около 180 учебни дни – 5 дни х 5 часа х 45 минути.

Има 2 степени:

-          Долна степен – непълно средно образование – до 9 клас. Част от задължителното образование (до 15 годишна възраст). То е единно за  всички по учебна програма и по учебен план с елементи на диференциация. Въведено е задължително избираемо обучение. Учебните предмети са същите като в началното училище. Учебния час е 50 минути. Включен е час по нравствено възпитание един път седмично, в който се възпитава формирането на качествата  - покорност, уважение и учтителносткъм родителите.

-          Горна средна степен – дава пълно средно образование. Включва класовете 1 – 12. Обучението  в нея се заплаща. При постъпването на децата в тази степен те са  задължени да преминат през тестова проверка. Този тест е изключително труден и не винаги е достатъчна подготовката в училище за да може детето да се представи добре.  Децата, които издържат изпитите се профилират на основата на изпитите в 3 сектора – академичен – подготовка за ВУЗ; общ и професионален – повече часове за практичесска подготовка. Обучението е изцяло дифиринциране на ученика – сам подготвя своя учебен план. То е на основата на кредитна система. Завършва се без изпит. Дава се диплома. Чрез нея се дава справка за изучаваните предмети и за успеха, оценени по 10 бална система.

Разделено е на прогимназиално и гимназиално обучение. В 20 щата прогимназиалното обучение продължава 4 год, разделено в два цикъла 9-10 клас и 11-12 клас. В 12 щата обучението продължава 5 години, разделено в два цикъла – 8-10 клас, 11-12кл.

15 – 19 години

След преминаването на 4-5 годишните курсове на обучение, децата имат право да изберат от многото гимназии, наречени лицеи , с класически, лингвистичен, артистичен или научен профил, или да отидат да учат в институти, които подготвят начални учители, както и технически, индустриални професии и професии в сферата на търговията. На базата на курса, който са записали, учениците държат в края на обучението си държавен изпит  и получават диплома di maturitа и оттук получават правото да кандидатстват във ВУЗ.

Лицеи

Завършилите успешно гимназиите, постъпват в първи клас на Лицеите. Тук са включени основните образователни предмети, които образуват най-важното за всички ученици.

Във втори клас учениците трябва да изберат един от насочващите предмети – теоретично ориентирани, практически ориентирани или технически ориентирани. В средата на Октомври всяка година учениците имат право да сменят един предмет с друг.  Всяка седмица 6 часа се провеждат три насочващи предмета.

В трети клас има четири насочващи предмета, 12 часа седмично. Паралелна с това, учениците от 2 и 3 клас посещават и същинските часове, които се провеждат съответно 24 и 16 учебни часа седмично. По два учебни часа се провеждат часове по избор за всеки клас.

В края на 2 и 3 клас, учениците полагат изпити на училищно и национално ниво, съответно да преминат в 3 клас и да получат сертификат за завършване на лицей. След като получат сертификатите си, завършилите могат да се реализират в частния сектор или да кандидатстват във ВУЗ.

Целта на Гимназиите да подготвят младото поколение в помощ на икономиката, социалното и културното развитие на страната. Да ги подготви за ВУЗ. Обучението трае 3 години.

Общообразователното гимназиално обучение продължава две години. Завършилите са на около 17 – 18 годишна възраст.  Получават сертификати за завършено средно общообразователно училище и това има дава право да кандидатстват във ВУЗ.

Средното образование включва 10 – 12 клас, за ученици от 15 до 18 години. Обучението е задължително до 10 клас (16 години)

Успешно положените изпити в края на средното образование дава възможност на подрастващите да кандидатстват във ВУЗ.

Специално образование

Съществува мрежа от училища – пансиони, изцяло на издръжка на държавата, за деца с физически и психически недостатъци. Приоритетите в тази сфера са главно напред : изработване на законова база за финансовата издръжка, развитие на алтернативни форми на образование, система за обща училищна подготовка за приемането от останалите и социализацията на децата със специални нужди, изработване на програми за интегрирани форми на образование, персонално обучение и т.н.

 

 

 

 

 

 

 

Професионалните и техническите гимназии са институции, които подготвят младите в сферата на търговията и други професии. Това са: Технически гимназии за момчета; Технически гимназии за момичета; Религиозни училища; Търговски гимназии и гимназии по туризъм.

Има и частни училища, които се контролират от Министерството на образованието на Турция.

Техникуми

От 15 до 19 години.

 




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bijueli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 58348
Постинги: 20
Коментари: 5
Гласове: 60
Архив
Календар

Изпити в края на курса на средно образование

Учениците в средните общообразователни училища полагат зрелостни изпити по:

Български език и литература: Общообразователен предмет по техен избор (без български език и литература), който е част от задължителната подготовка в последния училищен клас.

Учениците в профилираните средни училища полагат зрелостни изпити по:

Български и език и литератураОсновният предмет, който дава профила на съответното училище; Ако това е български език и литература, изпит се полага по втория по важност предмет.

Ученици, които са завършили със средна оценка най-малко “Mн. добър” (5.00) по даден предмет, включен в учебната програма за съответния гимназиален курс и с годишна бележка по същия предмет (задължително или свободно избираем) най-малко “Mн.добър” (5.00) за последната учебна година, са освободени от зрелостен изпит.

 

В Англия има 2 зрелостни изпита: - за ученици на 16 години се провежда обикновен изпит в края на 5 клас

 - за ученици на 18 години се провежда изпит с повишена трудност. Изпитът се провежда от 8 независими комисии, които в повечето случаи имат връзка с университетите, т.е. изпитът не се организира от училището. Тези изпити не са задължителни, но са задължителна предпоставка за продължаване във ВУЗ.

 

 

 

 

 

 

 

 

«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930